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What is Organic? Part II (Importance and benefits), Healthy Foods

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Importance of Organic Farming

Organic farming is a vital approach of maintaining the natural surround. Through biological farming the environment remains clean and is less polluted and it also helps in maintaining life on the planet. In addition, organic farming is also imported to provide healthy food to the people. When people accept the pure and healthy food produced from the biological process, they are far away from many types of fatal diseases. Apart from this, due to the natural manures used in organic farming soil becomes more fertile in better condition.

 Advantages of Organic Farming

1. Reviving dead soil

Organic farming is the best way to prevent soil degradation along with environmental pollution. In some areas around the world, due to the excessive use of chemical fertilizers, soil fertility rate has declined, the same organic farming is contributing in the recharging and re-recovery with essential nutrients.

2. Maintaining the best condition of soil

Because organic farming is used in organic farming, it therefore helps in maintaining the optimum position of soil for high yield of good quality of crops.

3. No chemical fertilizer required

Farmers use only organic and organic manure in organic farming, hence they do not even have the need to buy any chemical fertilizers and their expenses are also greatly reduced.

4. Improvement of quality of soil

Organic farming helps the soil to regain its fertility, because such farming supplies various essential nutrients in the soil and in addition to maintaining its soil nutrients. Also helps.

Disadvantages of Organic Farming

1. High production cost

For the cultivation of organic farming, farmers need more manpower to maintain various work related to it, which increases crop production cost.

2. High Value of Produced Crops

As compared to conventional farming farmers do not get excessive yield through organic farming. Because of this, the cost of its yield is much more expensive than traditional farming.


Benefits of organic food

The biggest feature of the organic diet is that they do not have any side-effects on the body. No chemicals, pesticides, medicines or preservatives are used in this. It contains essential elements such as vitamins, minerals, proteins, calcium, iron etc. These are the things that keep the body healthy.

Avoid diseases

Organic food does not contain any kind of chemical which makes you healthier by consuming it. The nutrients present in organic foods protect against dangerous diseases such as heart diseases, blood pressure problem, migraine, diabetes and cancer. Its use strengthens the body's immune system and does not even have cold-related problems. Since, it does not cause fat, which also does not increase your weight. It tastes better and it also shines the skin.

Keep these things special

The full benefits of organic foods are available only when they are consumed properly. If you do not cook these foods properly, then there is a loss rather than the benefit. Minerals and vitamins contained in it are destroyed.  Buy organic food from there, where its authenticity proves. 


Conclusion

If we take long-term perspective, organic farming becomes necessary to sustain life on Earth. Organic farming is essential for recharging soil fertility naturally and producing healthy food. Although farmers are affected by low yielding crops, but still maintaining ecological and environmental balance for future generations, organic farming becomes necessary to lead life naturally. Considering the present scenario, we find that due to the excessive use of chemical fertilizers, soil of our agricultural areas has been wasted.
Although organic farming can be used to recharge the earth with all natural nutrients and to provide a more healthy life to the human population.

If you also want to give yourself a healthy lifestyle, then add some organic food to your diet with a simple diet.

Thanks for reading.


In Hindi (हिंदी में)

जैविक खेती का महत्व

प्राकृतिक खेती को बनाए रखने के लिए जैविक खेती एक महत्वपूर्ण दृष्टिकोण है। जैविक खेती के माध्यम से पर्यावरण स्वच्छ रहता है और कम प्रदूषित होता है और यह ग्रह पर जीवन को बनाए रखने में भी मदद करता है। इसके अलावा, लोगों को स्वस्थ भोजन प्रदान करने के लिए जैविक खेती भी आयात की जाती है। जब लोग जैविक प्रक्रिया से उत्पादित शुद्ध और स्वस्थ भोजन को स्वीकार करते हैं, तो वे कई प्रकार के घातक रोगों से दूर होते हैं। इसके अलावा, जैविक खेती में इस्तेमाल होने वाले प्राकृतिक खाद के कारण मिट्टी बेहतर स्थिति में अधिक उपजाऊ हो जाती है।

जैविक खेती के फायदे

1. मृत मिट्टी को पुनर्जीवित करना

पर्यावरण प्रदूषण के साथ-साथ मृदा क्षरण को रोकने के लिए जैविक खेती सबसे अच्छा तरीका है। दुनिया भर के कुछ क्षेत्रों में, रासायनिक उर्वरकों के अत्यधिक उपयोग के कारण, मिट्टी की उर्वरता दर में गिरावट आई है, वही जैविक खेती आवश्यक पोषक तत्वों के साथ रिचार्जिंग और पुनः-प्राप्ति में योगदान दे रही है।

2. मिट्टी की सबसे अच्छी स्थिति बनाए रखना

क्योंकि जैविक खेती में जैविक खेती का उपयोग किया जाता है, इसलिए यह फसलों की अच्छी गुणवत्ता की उच्च उपज के लिए मिट्टी की इष्टतम स्थिति को बनाए रखने में मदद करता है।

3. किसी रासायनिक उर्वरक की आवश्यकता नहीं

किसान जैविक खेती में केवल जैविक और जैविक खाद का उपयोग करते हैं, इसलिए उन्हें किसी भी रासायनिक उर्वरक को खरीदने की आवश्यकता नहीं होती है और उनके खर्च भी बहुत कम हो जाते हैं।
4. मिट्टी की गुणवत्ता में सुधार: जैविक खेती मिट्टी को उसकी उर्वरता को पुनः प्राप्त करने में मदद करती है, क्योंकि इस तरह की खेती मिट्टी में विभिन्न आवश्यक पोषक तत्वों की आपूर्ति करती है और इसके अलावा मिट्टी की पोषक तत्वों को बनाए रखती है। भी मदद करता है।

 जैविक खेती के नुकसान

1. उच्च उत्पादन लागत

जैविक खेती के लिए, किसानों को इससे संबंधित विभिन्न कार्यों को बनाए रखने के लिए अधिक जनशक्ति की आवश्यकता होती है, जिससे फसल उत्पादन लागत बढ़ जाती है।

2. उत्पादित फसलों का उच्च मूल्य

पारंपरिक खेती की तुलना में किसानों को जैविक खेती के माध्यम से अत्यधिक उपज नहीं मिलती है। इस वजह से, इसकी उपज की लागत पारंपरिक खेती की तुलना में बहुत अधिक महंगी है।

ऑर्गेनिक फूड के फायदे

जैविक आहार की सबसे बड़ी विशेषता यह है कि इनका शरीर पर कोई दुष्प्रभाव नहीं होता है। इसमें किसी भी तरह के रसायन, कीटनाशक, दवाओं या परिरक्षकों का इस्तेमाल नहीं किया जाता है। इसमें आवश्यक तत्व जैसे विटामिन, खनिज, प्रोटीन, कैल्शियम, लोहा आदि शामिल हैं। ये ऐसी चीजें हैं जो शरीर को स्वस्थ रखती हैं।

बीमारियों से बचें

ऑर्गेनिक फूड में किसी भी तरह का केमिकल नहीं होता है जो इसके सेवन से आपको सेहतमंद बनाता है। जैविक खाद्य पदार्थों में मौजूद पोषक तत्व हृदय रोगों, रक्तचाप की समस्या, माइग्रेन, मधुमेह और कैंसर जैसी खतरनाक बीमारियों से बचाते हैं। इसके उपयोग से शरीर की रोग प्रतिरोधक क्षमता मजबूत होती है और सर्दी-जुखाम की समस्या भी नहीं होती है। चूंकि, यह वसा का कारण नहीं बनता है, जिससे आपका वजन भी नहीं बढ़ता है। इसका स्वाद बेहतर होता है और इससे त्वचा में चमक भी आती है।

 इन बातों का रखें खास ख्याल

ऑर्गेनिक खाद्य पदार्थों का पूरा लाभ तभी मिलता है जब इनका सही तरीके से सेवन किया जाए। यदि आप इन खाद्य पदार्थों को ठीक से नहीं पकाते हैं, तो लाभ के बजाय नुकसान होता है। इसमें मौजूद खनिज और विटामिन नष्ट हो जाते हैं। वहां से जैविक भोजन खरीदें, जहां इसकी प्रामाणिकता साबित हो।

निष्कर्ष

यदि हम दीर्घकालिक परिप्रेक्ष्य लेते हैं, तो पृथ्वी पर जीवन को बनाए रखने के लिए जैविक खेती आवश्यक हो जाती है। प्राकृतिक रूप से मिट्टी की उर्वरता को रिचार्ज करने और स्वस्थ भोजन का उत्पादन करने के लिए जैविक खेती आवश्यक है। यद्यपि किसान कम उपज वाली फसलों से प्रभावित होते हैं, लेकिन फिर भी भावी पीढ़ियों के लिए पारिस्थितिक और पर्यावरणीय संतुलन बनाए रखते हुए, प्राकृतिक रूप से जीवन जीने के लिए जैविक खेती आवश्यक हो जाती है। वर्तमान परिदृश्य को देखते हुए, हम पाते हैं कि रासायनिक उर्वरकों के अत्यधिक उपयोग के कारण, हमारे कृषि क्षेत्रों की मिट्टी बर्बाद हो गई है।
यद्यपि सभी प्राकृतिक पोषक तत्वों के साथ पृथ्वी को रिचार्ज करने और मानव आबादी को अधिक स्वस्थ जीवन प्रदान करने के लिए जैविक खेती का उपयोग किया जा सकता है।
यदि आप भी अपने आप को एक स्वस्थ जीवन शैली देना चाहते हैं, तो अपने आहार में एक साधारण आहार के साथ कुछ जैविक खाद्य पदार्थों को शामिल करें।

पढ़ने के लिए धन्यवाद।

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2 Comments

  1. You have written in both languages is good for who only know Hindi.

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  2. This comment has been removed by a blog administrator.

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